WYSZUKAJ NA BLOGU

Olej z nasion konopi jako żywność funkcjonalna.
Olej konopny pozyskuje się z nasion konopi, tłoczony jest na zimno w temperaturze 40 stopni. Zawartość tłuszczu w nasionach wynosi do 35%. Zawiera niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT), które stanowią 80 % składu, w idealnych proporcjach omega-3, omega-6 i omega-9 (3:1). Jedna łyżka stołowa (15 gram) oleju zawiera aż 2000 mg kwasów tłuszczowych omego-3, (gdzie dzienne zapotrzebowanie osoby dorosłej to 250 mg) oraz 15 mg. wit. E (150% dziennego zapotrzebowania).
Zaburzenie równowagi pomiędzy NNKT przyczynia się do zwiększonego ryzyka powstawania chorób. Olej wytłoczony z ziaren konopi jest znany od wieków i wykorzystywany był do przeciwdziałania jak i wspomagania leczenia wielu dolegliwości.
Wszelkie informacje zawarte w niniejszym artykule mają charakter wyłącznie informacyjny. Nie stanowią one porady medycznej ani zalecenia lekarza. Informacje w nim zawarte pochodzą z ogólnodostępnych źródeł i zawierają linki do badań naukowych. Zalecamy, aby przed podjęciem jakichkolwiek działań lub decyzji związanych ze zdrowiem, skonsultować się z lekarzem lub innym specjalistą medycznym. Autorka nie ponosi odpowiedzialności za jakiekolwiek szkody, straty lub konsekwencje wynikające z wykorzystania informacji zawartych w tym tekście.
UWAGA!!!
Wszelkie informacje zawarte w niniejszym artykule mają charakter wyłącznie informacyjny. Nie stanowią one porady medycznej ani zalecenia lekarza. Informacje w nim zawarte pochodzą z ogólnodostępnych źródeł i zawierają linki do badań naukowych. Zalecamy, aby przed podjęciem jakichkolwiek działań lub decyzji związanych ze zdrowiem, skonsultować się z lekarzem lub innym specjalistą medycznym. Autor nie ponosi odpowiedzialności za jakiekolwiek szkody, straty lub konsekwencje wynikające z wykorzystania informacji zawartych w tym tekście.